מבצע חגים! בקניית שני ספרים ומעלה, כל ספר ב- 35 ש"ח! משלוח חינם בכל קנייה מעל 190 ש"ח | שני ספרים ב-70 ש"ח (לא כולל מארזים*)
ת.ד. 597, גבעתיים
ת.ד. 597, גבעתיים

שער הכניסה לעולם הקריאה – איך ללמד ילד לקרוא?

יעל שכנאי
29 במאי 2023
תוכן עיניינים

בין אם אתם כילדים קראתם ספרים ובין אם לאו, קל להבין (וזה מגובה באינסוף מחקרים) כי כדאי לעודד את הילדים לקרוא ספרים וכדאי להתחיל מוקדם ככל האפשר. זה אמנם לא פשוט, אך במאמר הבא ננסה לתת כמה טיפים איך ללמד את הילדים לקרוא.

קריאה היא אחד מעמודי התווך ההכרחיים עבור כל אחת ואחד מאיתנו. בישראל כמעט כל הישראלים הבוגרים יודעים קרוא וכתוב ואנו משתמשים ביכולת הזאת על בסיס יומיומי.

עם זאת, ב-2022 ערך ה-OECD מבחן קריאה לתלמידי כיתות ד’, שתוצאותיו הראו ירידה משמעותית של 20 נקודות ברמת הקריאה של הילדים בגיל זה, ששם אותנו במקום השלישי מהסוף ביחס לכל מדינות ה-OECD האחרות שלקחו בו חלק (גבוה מטורקיה ומבלגיה בלבד).

תוצאות אלה מיוחסות בין היתר לנזקים שהותירה אחריה מגפת הקורונה ולסגרים החוזרים שהביאה עימה. למרבה הצער, הן מחזירות אותנו כ- 20 שנה אחורה מבחינת רמת הקריאה של ילדי ישראל בגיל זה. אם כן, נראה שהיום הורים רבים לילדים צעירים, ובאופן חריג אולי גם לילדים בוגרים יותר, נתקלים בשאלה איך יוכלו לסייע לילדיהם ללמוד לקרוא ולכתוב בצורה טובה?

לימוד קריאה בקרב ילדים

לימוד קריאה בקרב ילדים הוא הבסיס של המשך הלימודים בבית הספר בכל תחום. אפילו תחומים שכביכול פחות נשענים על קריאה וכתיבה כגון מקצועות החשבון, דורשים ידע בקריאה ובכתיבה על מנת לפתור שאלות מילוליות ועל מנת לאפשר לילדים לימוד עצמאי ושינון עצמאי, של הנושאים הנלמדים.

לכן, בכיתות הנמוכות רוב השיעורים שעוברים הילדים שמים דגש על מיומנויות אלה יותר מעל כל נושא אחר. לאורך השנים השיטות משתנות, אך כל דרך שנבחר מובילה בסוף לאותה המטרה- רכישת אוריינות.

אנו נתמקד היום בשאלה איך ללמוד לקרוא בעברית, אך הרבה מהטיפים שניתן כאן נכונים גם לכל שפה אחרת. עם זאת, ישראל ידועה כאחת מהשפות הקשות ביותר לקריאה, או כמו ששרו יוסי בנאי ורבקה מיכאלי “עברית קשה שפה”. לכן נדרשת יצירתיות רבה במיוחד על מנת ללמד כל ילד או מבוגר לקרוא אותה.

מתי כדאי להתחיל ללמד את הילד לקרוא?

זוהי שאלה שהתשובה עליה היא מאוד אינדיבידואלית. בעבר הילדים היו נחשפים לקריאה ולכתיבה בצורה מסודרת רק עם הגיעם לכיתה א’, אך כיום רוב גני הילדים מתחילים ללמד ניצני קריאה כבר בגיל מוקדם יותר של גן חובה או אפילו טרום חובה. אנו ברימונים ממליצים להיות קשובים לכל ילד וילדה. אנו מאמינים שיש חשיבות רבה לכך שלימוד הקריאה יתחיל מדחף פנימי של הילד כל עוד אפשר.

יש ילדים שבגיל צעיר, קריאה וכתיבה פחות יעניינו אותם והם יסתפקו בכך שהגננות יקריאו ספרים לילדים בגן וההורים יקריאו להם ולאחים בבית. אנו ממליצים לחשוף ילדים אלה להרבה סיפורים בצורה של הקראה, אבל להמתין עם הקריאה העצמית עד שיבקשו אותה בעצמם או עד שיגיעו לגיל שבו הם כבר אמורים להתחיל לקרוא ממילא (גן חובה/ כיתה א’). את הילדים האלה ניתן לסקרן בדרכים שונות על ידי חידות ומשחקים שעשויים לחזק את הסקרנות הטבעית שלהם לגבי קריאה.

כמו כן, אנו ממליצים לעודד עיון עצמאי בספרים גם כאשר הילדים עדיין אינם יודעים לקרוא. גם זה עשוי למשוך את הילדים לרצות ללמוד את המיומנות החשובה וגם יאפשר להם להכיר את צורת האותיות עוד לפני שילמדו לקרוא אותן באופן מסודר.

לעומתם, ישנם ילדים רבים שמביעים רצון ללמוד לקרוא כבר בגילים צעירים. כאשר הדחף הוא פנימי, אנו מציעים לעודד אותו ולסייע לילד ללמוד. עם זאת, אנו ממליצים לא לדחוף את הילד רחוק יותר משהוא מעוניין ולא להוסיף עליו ציפיות ומחויבויות משלנו, אלא לתת לו להתקדם בקצב התואם את הסקרנות העצמית שלו.

כך אנחנו משאירים את קריאה כהזדמנות מעניינת ומושכת ולא הופכים אותה בגיל צעיר למשימה הכרחית, שהילד ירצה להתרחק ממנה. בשלב זה, תליית מגנטים של אותיות על הדלת/ המקרר תסייע לילד לזהות את האותיות ותמשוך אותו לנסות הרכבת מילים משלו.

 

5 דרכים ללמד את הילד לקרוא איך לבצע את הדרכים עם הילד
1. קריאת שלטים שלטי רחוב, תמרורים, פרסומות, לוגואים. אפשר לקרוא בזמן נסיעות והליכה משותפת בחוץ. אפשר לשחק כמשחק ניחושים שבו אנחנו מבקשים מהילד לחפש “איפה כתוב X?”, “מה כתוב שם?” או “איזו מילה בשלט מולנו מתחילה באות ק?” (למשל…). המשחק עובד הכי טוב כאשר הוא דו-כיווני וגם הילדים מחפשים בעצמם דברים כתובים ושואלים אותנו לגביהם.

היתרון בשיטה זו הוא תרגול של קריאה יחסית מהירה וקלילה של מילים בודדות. האופי המשחקי של השיטה מעודד את הילדים לחפש את המילה הכתובה בכל מקום שבו הם נמצאים וגם ליהנות למצוא אותה. החיסרון הוא בהיעדר טקסטים ארוכים יותר ממשפט קצר.

טיפ! אפשר להתחיל עם השיטה גם אם הילד עדיין לא מכיר את כל האותיות, ובשלב זה לבקש ממנו רק לחפש אות מסוימת שהוא מכיר בכל פעם.

2. משחקי כתיבת סיפורים משותפת פעם הילד מוסיף משפט ופעם אנחנו ובסוף קוראים יחד את הסיפור כולו. אם רוצים לעבוד על כתיבה, אפשר לתת לילד לכתוב בעצמו, אבל אם מעדיפים להתמקד בקריאה בלבד, ניתן לכתוב עבור הילד ובסוף לקרוא יחד. חשוב שהילד יקרא גם משפטים שלא הוא כתב.

היתרון של השיטה הוא עידוד יצירה כתובה וכמו כן, החיבור של הילד שקורא טקסט שהוא היה שותף לכתיבתו. בנוסף, בסוף המשחק, יש לילד הזדמנות לקרוא סיפור שלם אך יחסית קצר והוא נחשף גם לתחביר של משפטים שלמים.

החיסרון הוא שהקריאה בשלבים הראשונים עלולה לאתגר את הילד ולכן השיטה מתאימה לילדים שכבר מסוגלים לקרוא טקסט קצר. חשוב לכתוב את הטקסט בצורה ברורה במיוחד, על מנת שהילד, שעדיין אינו מורגל בקריאת כתב יד, לא יתקשה לקרוא את האותיות.

3. חוברות משחקי קריאה ניתן לקנות או לייצר חוברות עם משחקי כתיבה וקריאה. מומלץ לשלב בהן בדיחות וסיפורים מצחיקים, כיוון שהומור הוא דרך מצוינת למשוך את סקרנות הילדים.

היתרון של שיטה זו הוא, שהיא מאפשרת תרגול עצמאי ארוך בצורות מגוונות שמחדשות לילד מתרגיל לתרגיל, ועובדות על מיומנויות שונות. החיסרון הוא שהיא מאוד דידקטית ולכן עלולה להיתפס כמשימה לימודית ואולי משעממת.

4. קריאת ספרי ילדים ישנם הרבה מאוד ספרים לילדים שמתאימים לשלבים שונים של ראשית קריאה. אפשר להתחיל מספרים מאוד מאוירים עם מלל מועט מאוד בכל ספר, ישנם ספרי משחק וספרי ילדים צעירים שמהם אפשר לעבור בהמשך גם לספרי ראשית קריאה עם כתב גדול ומנוקד, בהם היחס בין האיורים לטקסט מתהפך.

זוהי הזדמנות להתחיל להנחיל לילד הרגלי קריאה טובים, אך זהו גם תהליך בפני עצמו כדי שהדחף לקרוא, משימה שבשלב זה היא עדיין קשה עבור הילד, יהפוך לפעילות פנאי מהנה שאליה הילד פונה מעצמו. כמו כן, שיטה זו היא השיטה המובילה עבור מי שמעוניינים לברר איך ללמד את הילד לקרוא בעברית באופן ספציפי.

אוצר המילים המגוון והספרים המנוקדים הרבים המותאמים לשלבי הקריאה השונים הם מדויקים במיוחד עבור לימוד הקריאה בשפה העברית. שיטה זו היא המובילה גם עבור בוגרים דוברי שפה זרה המעוניינים ללמוד לקרוא בעברית.

5. חשיפה לאוריינות דיגיטלית שילוב המחשב/ הטאבלט בתהליך הלימוד הוא הזדמנות מצוינת להנחיל לילד אוריינות דיגיטלית של שימוש במחשב, במנועי חיפוש ובאתרים מותאמים ביחד עם לימוד הקריאה. באינטרנט מסתתר מידע רב שעשוי להרחיב מאוד את הידע של כל ילד וילדה סקרנים.

אנו ממליצים לאפשר לילדים לנצל את ההזדמנות כדי ללמוד לחפש ולמצוא באופן עצמאי מידע חדש שהם מעוניינים לברר. במקרה זה, הילדים עלולים להיתקל בקשיים שנובעים משגיאות כתיב ובהתחלה ניתן להשתמש בהקלדה קולית על מנת לפתור את הבעיה.

החיסרון העיקרי של שיטה זו הוא שבמנועי החיפוש וברוב עמודי האינטרנט שאליהם ייכנס הילד, הכיתוב מופיע ללא ניקוד ולכן השיטה מתאימה לילדים שרמת הקריאה שלהם מספיקה כדי להצליח לקרוא ללא ניקוד. בשלבים הראשונים ניתן להגביל את השימוש לתוכנות ואתרים המיועדים ללימוד קריאה באופן ספציפי.

לסיכום

לא משנה באיזו דרך תבחרו ללמד את ילדיכם, העצה שלנו ברימונים היא, שהדרך תתחבר לסקרנות ולמשיכה הטבעית של הילדים. הרעיון הוא להשאיר את הקריאה כמשחק מעניין ומהנה ולא כמחויבות משעממת ומעייפת. כמובן שלא תמיד הדבר מסתייע במלואו, אך ככל שחוויית הקריאה תהיה טובה ותתאים לדחף הפנימי של הילד, כך הוא יהיה מעוניין להמשיך ללמוד ולבסוף יקנה לעצמו (בסיוע שלנו כמובן) הרגלי קריאה שיתחילו מזיהוי אותיות וימשיכו בסופו של דבר גם לקריאת ספרים מורכבים ועבי כרס.

שער הכניסה לעולם הקריאה – איך ללמד ילד לקרוא
עורכת המאמר:
יעל שכנאי
יעל שכנאי

שמי יעל שכנאי, מו"לית הוצאת "רימונים", סופרת ועורכת ומנחת סדנאות כתיבה בארץ ובעולם. ילידת תל אביב, התחנכתי בנעוריי בלונדון ואני בוגרת אוניברסיטת בר אילן בספרות אנגלית, פסיכולוגיה ומדעי המדינה. את הוצאת "רימונים" הקמתי בשנת 2004, והפכתי אותה להוצאת בוטיק שמוציאה ספרות עברית יפה למבוגרים, לנוער ולילדים, וספרות מתורגמת ואיכותית ממגוון שפות. רבים מספרי הילדים והנוער של רימונים נכנסו לרשימות הספרים המומלצים של משרד החינוך וחלקם אף נלמד בבתי ספר. הוצאתי לאור חמישה ספרים למבוגרים ושלושה ספרי ילדים. אחד מספריי למבוגרים נמצא בתהליך עיבוד לסדרת טלוויזיה ולהצגת תיאטרון.

שיתוף התוכן:
מועדון הקוראים

אוהבים לקרוא ועדיין לא נרשמתם למועדון הקוראים של רימונים?  למה אתם מחכים?

השאירו פרטים עכשיו, כאן בהמשך, וזכו לשלל הטבות מיוחדות והפתעות השמורות רק לחברי המועדון!

מארזים במחירים מצחיקים, קופונים מיוחדים, וכמובן – אפשרות לרכישה מוקדמת של הכותרים החדשים שלנו לפני צאתם לחנויות.

מאמרים נוספים
מבצע חגים!
דילוג לתוכן