משלוח חינם בכל קנייה מעל 190 ש"ח | כל ספרי האתר ב -40% הנחה לקיץ מושלם!
ת.ד. 597, גבעתיים
ת.ד. 597, גבעתיים

איך נפתח הרגלי קריאה מצוינים אצלנו ואצל הילדים?

יעל שכנאי
15 במאי 2023
תוכן עיניינים

זוכרים את התקופה כשהייתם ילדים וישבתם שעות עם ספר ביד ולא הורדתם ממנו את העיניים עד שהוא נגמר? או את הימים שקמתם בבוקר של חופש, צללתם לתוך ספר ופתאום גיליתם שכבר חושך בחוץ? ומה עם הפעם שקראתם ספר ברחוב, נתקלתם במישהו תוך כדי הליכה, ביקשתם סליחה ואז הסתכלתם אחורה וגיליתם שזה היה עץ? (אולי זה ספציפית רק אנחנו….)

אם הסיפורים האלה מוכרים לכם, כנראה שהייתם ילדים קוראים, מה שאומר שהיו לכם הרגלי קריאה. 

מה הם בכלל הרגלי קריאה?

הרגלי קריאה מתייחסים לקיום שגרת קריאה אצל אדם– ילד או מבוגר. אחד הדברים שהרבה הורים משתדלים להקפיד עליהם עם ילדים שלומדים לקרוא הוא פיתוח שגרת קריאה רצופה, הכוללת קריאת ספרים לצרכי פנאי והעשרה (בניגוד לספרי לימוד למשל) ולצורך פיתוח מיומנויות קריאה טובות. הרגלי הקריאה יכולים להתחיל מתוך הכרח אך מתקבעים כאשר הם קורים ביוזמת הקורא עצמו. עדיף לפתח אותם בגיל צעיר, אבל יש מי שמפתחים הרגלי קריאה רק בגיל מבוגר.

למה חשוב שיהיו לנו הרגלי קריאה?

אנו מזמינים אתכם לבצע את התרגיל הבא:דמיינו שכל הידע שיש בידיכם על העולם הוא רק זה שצרכתם ללא קשר לחומר כתוב – מידע ששמעתם, ראיתם, וכן הלאה. איזה מידע היה נשאר בידיכם? אילו מהדברים שאתם יודעים היום לא הייתם יודעים אז?

ודאי שמתם לב שרוב המידע שאינו רלוונטי לחיי היומיום המיידיים שלכם, נעלם. ללא קריאה, עולמכם היה מורכב מהמידע שנמצא בקרבתכם הישירה וגם שם, מידע כגון הרכב המזון שאתם צורכים, הדרכים להתנייד בעולם והאפשרויות הכלכליות העומדות בפניכם, כל אלה היו מצטמצמים משמעותית אם לא נעלמים כליל.

אם כן, מדוע חשוב שיהיו לנו הרגלי קריאה?
הרגלי קריאה מבטיחים שהמיומנות החשובה הזאת תהפוך לחלק רגיל, שגרתי ושמיש מחיי הקורא. הם מבטיחים מפגשים רבים של הקורא עם טקסטים ומתוך כך משפרים את יכולתו להתמודד עם טקסטים ברמות מורכבוּת שונות. בדרך זו, הרגלי הקריאה מקלים על יכולתו של הקורא לצרוך מידע וחושפים אותו לתחומי ידע רבים החל מאוצר מילים ועד לידע כללי רחב. כל אלה יחד תורמים ליכולת הקורא לגבש דעות על נושאים שונים, להטיל ספק בנעשה סביבו ולפתח חוש ביקורתי על העולם.

ספר פתוח

איך לייצר ולשמר הרגלי קריאה חיוביים? (אצל ילדים וגם מבוגרים)

כאמור, על מנת להקנות הרגלי קריאה טובים לילדים, הורים רבים מציבים לילדיהם שעות קריאה קבועות. עם זאת, הרגלי קריאה המתבססים על הכרח, אינם נשמרים לאורך זמן. לכן, חשוב בכל גיל, שהרגלי הקריאה יגיעו מתוך דחף פנימי של הקורא. האתגרים העומדים בפני מי שחסרים לו הרגלי קריאה חיוביים, תלויים באופי האדם הקורא, בגילו ובבגרותו.

עבור ילדים למשל, הקושי העיקרי בפיתוח הרגלי קריאה חיוביים הוא הקושי שמהווה הקריאה עצמה. במקרה הזה, הדבר החשוב ביותר הוא חיזוק המיומנות. כאשר המיומנות היא המגבילה, דרישה הורית ובית ספרית ברורה להקדיש זמן לקריאה על אף הקושי היא חשובה, אך היא תהיה יעילה לאורך זמן, רק בתנאי שהילד יפתח עניין בתוכן. לשם כך חשוב לבחור ספרים לילדים התואמים הן את תחומי העניין של הילד והן את רמת הקריאה שלו.

חשוב שהספרים לא יהיו קלים מידי מצד אחד, על מנת שהילד יתאמץ וישתפר, אך לא קשים מידי על מנת שלא ירגיש מתוסכל ושמלבד רכישת המיומנות, יצליח גם להתמקד בתוכן ולעקוב אחר עלילת הספר. ישנו מגוון רחב מאוד של ספרים לילדים שיוכלו לענות על הקריטריונים. שילוב הילדים בתהליך הבחירה יסייע גם הוא במציאת הספרים המתאימים ביותר עבור ילדכם.

אתגר נוסף, בו עלולים להיתקל גם ילדים בוגרים יותר, הוא התייחסות החברה. במקרים בהם ילדים אחרים מתייחסים לספרים כדבר “משעמם” ו”חנוני”, גם ילדים שאוהבים לקרוא עלולים להתרחק מהספרים מחשש להיתפס על ידי סביבתם כ”חריגים”. חיזוק הביטחון העצמי של הילד, יחד עם חיזוק סביבה קוראת, יסייעו לילדיכם להקנות לעצמם הרגלי קריאה טובים. אפשרות אחת מוצלחת היא בחירת ספרים פופולאריים כגון, הארי פוטר או כראמל, לקריאה בכיתה או בין חברים.

אפשרות נוספת היא ביקורים משותפים עם חברים בספרייה, שיהפכו את בחירת הספרים והקריאה לאירוע חברתי מהנה ומחזק עבור ילדיכם. ברגע שהסקרנות הטבעית תהיה מקובלת גם בסביבה, הדרך לרכישה ושימור של הרגלי קריאה מצוינים היא קצרה.

לבסוף, במיוחד בגילים מאוחרים יותר, יש נטייה לאבד הרגלי קריאה שהיו בעבר. כך יוצא שגם מבוגרים שהיו בעבר תולעי ספרים מושבעות, מפסיקים או מפחיתים משמעותית את הרגלי הקריאה שלהם. האתגרים העיקריים העומדים בפניהם כוללים בד”כ זמן מוגבל והסחות דעת.

לרובנו סדר יום עמוס ודינאמי הכולל לימודים, עבודה והחל משלב מסוים גם משפחה וילדים.  ככל שהחיים עמוסים יותר, מציאת זמן לקריאה הופכת קשה יותר. נוסף על כך, כאשר מתפנה לנו זמן, הוא מתמלא הרבה פעמים בהסחות דעת רבות שמקורן בעיקר בצפייה בטלוויזיה ובגלילה מתמשכת ברשתות החברתיות.

4 דרכים לשמר או לשחזר הרגלי קריאה טובים

דרך 1 סימון זמני קריאה קבועים ביומן במהלך השבוע. הם יכולים להיות קצרים ומרובים (כל יומיים- שלושה- חצי שעה למשל) או ארוכים ומעטים יותר בימים פנויים יותר, למשל בסופ”שים.
דרך 2 יצירת רשימת קריאה של ספרים מעניינים וזמינים. כך תדעו שיש ספרים שאתם סקרנים לקרוא, וברגע שסיימתם אחד תוכלו מייד להתחיל את הספר הבא.
דרך 3 מומלץ לבחור ספרים שמעניינים אותנו מצד אחד, אך גם תואמים את החיים שלנו. במיוחד בשלב של שחזור הרגלי קריאה טובים, עדיף שלא לבחור בספרים כבדים וקשים מידי לקריאה, שדורשים מחויבות שנתקשה לעמוד בה.
דרך 4 אנו ממליצים לכם לקרוא בתיאום עם חברים שתוכלו לדון איתם בספר במהלך הקריאה.

לסיכום

אנו ברימונים הוצאה לאור, משתדלים להביא אליכם הקוראים, ספרים מעניינים ומגוונים, ואנו מזמינים אתכם לבחור את הספר המתאים לכם ולילדיכם, ולשבת לשפר יחד את הרגלי הקריאה שלכם בהנאה ובסקרנות.

ספרים
עורכת המאמר:
יעל שכנאי
יעל שכנאי

שמי יעל שכנאי, מו"לית הוצאת "רימונים", סופרת ועורכת ומנחת סדנאות כתיבה בארץ ובעולם. ילידת תל אביב, התחנכתי בנעוריי בלונדון ואני בוגרת אוניברסיטת בר אילן בספרות אנגלית, פסיכולוגיה ומדעי המדינה. את הוצאת "רימונים" הקמתי בשנת 2004, והפכתי אותה להוצאת בוטיק שמוציאה ספרות עברית יפה למבוגרים, לנוער ולילדים, וספרות מתורגמת ואיכותית ממגוון שפות. רבים מספרי הילדים והנוער של רימונים נכנסו לרשימות הספרים המומלצים של משרד החינוך וחלקם אף נלמד בבתי ספר. הוצאתי לאור חמישה ספרים למבוגרים ושלושה ספרי ילדים. אחד מספריי למבוגרים נמצא בתהליך עיבוד לסדרת טלוויזיה ולהצגת תיאטרון.

שיתוף התוכן:
מועדון הקוראים

אוהבים לקרוא ועדיין לא נרשמתם למועדון הקוראים של רימונים?  למה אתם מחכים?

השאירו פרטים עכשיו, כאן בהמשך, וזכו לשלל הטבות מיוחדות והפתעות השמורות רק לחברי המועדון!

מארזים במחירים מצחיקים, קופונים מיוחדים, וכמובן – אפשרות לרכישה מוקדמת של הכותרים החדשים שלנו לפני צאתם לחנויות.

מאמרים נוספים
40% הנחה!
דילוג לתוכן